Tvrđava Barone u Šibeniku

Projekt izrade multimedije – AR, proširena stvarnost i predstavljanje povijesti kao dio kulturne turističke ponude.

Nakon uređenja tvrđave Barone, Grad Šibenik je pokrenuo projekt izrade multimedijalnih sadržaja na tvrđavi među kojima je bila izrada scenarija prezentacije, snimanje filma, interaktivni stol, VR paneli i AR prezentacija proširene stvarnosti. Za AR aplikaciju koristile su se AR naočala EPSON MOVERIO BT-200. Model iz 2015. godine.

Nakon izrade scenarija i kreiranja priče koja će se ispričati, na tvrđavi je ugrađeno 5 panela formata B1. Na panelima su grafički predlošci koji se u AR aplikaciji, kad ih posjetitelj gleda kroz AR naočale, pretvaraju u hologramski sadržaj proširene stvarnosti.

 
Reakcije publike su odlične. Posjetitelji su prepoznali ovu multimediju kao zanimljivu i vrijednu pa je  broj posjeta i korištenje AR naočala uvelike premašio očekivanje organizatora.
Turistička zajednica Hrvatske je dodijelila laskavu Godišnju turističku nagradu - Najbolja turistička atrakcija u 2016. godini šibenskoj Tvrđavi kulture za cjelokupni projekt tvrđave Barone, u kojem AR aplikacija ima značajno mjesto.

S obzirom na neprekidni razvoj tehnoloških rješenja, Tvrđava kulture u Šibeniku planira unaprijediti model kojim se gledatelju posreduju sadržaji proširene stvarnosti.
 

SAZNAJ VIŠE:
← Interpretacijski centar

KONTAKTIRAJTE NAS:
Ervin Šilić, direktor
E: ervin@novena.hr
M: +385 91 3096 258